Thursday, May 6, 2010

sambal hitam..

pernah dengor tak??? kalau korang asal dari johor atau lebih dekat ngan tmpt asal usul aku ( muar ) mesti dah biasa dgrkan ??? tapi kot la kalau aku silap tu  , tak le aku tau pulak...tapi kalau org johor mesti dah dapat bayangkan camana rupa sambal ni...mmg sedap...kalau pandai yang buatnya lagik terangkat.....

sambal tu sedap sgt kalau korang cicah dgn pisang goreng ke....tempe goreng ke atau tauhu goreng ...cicah ngan ikan bakar pun lazat ( ari tu makan kat medan ikan bakar sabak awor pun cicah ni ).....mmm...memang maveles la...semlm la , time hujan2 ni teragak nak makan mee siput cicah sambal ni ...pas ambik adam dari taska , terus singgah kedai aik seng..nak beli bawang besar , lada merah  dan cili padi...ari tu balik kg , beli la mee siput sekampit , semalam baru nak goreng ..yang menyediakan adalah ana ...aku tukang tgk dan makan ajer bila dah siap....huhuhu...syioknya hidup....

 ni la rupenya....

kalau nak tau caranya , jom follow

sediakan
  •  cilipadi 10-15btg ( ikut suka la- semlm ana buat pedas sgt la pulak )
  •  lada merah sebatang
  • bawang besar sebijik
  • kicap ( aku guna kicap manis cap kipas udang )
  •  sedikit gula dan garam 
caranya :
blend cilipadi  , lada merah dan bawak besar sampai lumat , tuang dlm mangkuk pas tu bubuh kicap dan tambah gula dan garam secukup rasa....pas tu kacau la...adjust kepekatan kicap ...senangkan???tak payah bubuh belacan . sgt sesuai utk orang yang ada resdung cam aku ni...tak ada bersin2 atau gatal2 hidung....

korang buat la banyak2  , masuk dlm tupperware pas tu simpan dalam petiais...boleh makan berulang kali...

malam tadi aku makan banyak... ngan nasi nya , jajan adam dan mee siput....kenyang yang amat...abis la diet aku ni....adam pun layan makan mee siput ni tapi aku patah2kan jadik kecik la....

 mee siput yang siap di goreng...

 contoh....letak atas mee siput pas tu ngap masuk mulut....pas tu tahan pedas ye...lagik best kalau hancurkan sikit....MANTOP!!!

No comments:

Post a Comment