resepi , seperti biasa arr , kena google internet...ha!! sekejap aje dah copy paste dan follow semua step yg diberi...bila diamati , macam nak masak kari , tapi ada sedikit kelainan bila kena campur dgn air rebusan udang tu...tapi pada aku cam senang aje.....hehhehe
k la , ni resepinya : aku buat seciput aje utk 2 org makan , so bahan-bahan idak le perlukan banyak k
Bahan Tumisan
1 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit Halia
Daun kari
Bunga lawang
Bunga cengkih
Buah pelaga
Kulit kayu manis
Bahan Campuran
isi ayam (dipotong kecil-kecil)
Udang kertas (buang kulit dan kepala udang dan asingkan isi. Kulit n kepala udang direbus seketika dan dikisar dengan sedikit air, tapis dan ambil airnya. Isi udang juga dikisar dan dicampurkan bersama air kulit dan kepala udang tadi)
Fish ball ( tak bubuh )
Fish cakes
Tauhu kering
Rempah kari daging
santan
tauhu kering dan fish cake
isi ayam
santan setengah mangkuk
kulit udang dan kepala udang...rebus dan blend..pastu tapis ..amik airnya aje...
isi udang dan bawang merah , bawang putih dan halia...isi udang tu aku blend..pastu campur dgn air rebusan tadi
aku guna serbuk kari dari babas...mmg terbaek
tara............berbaloi-baloi masak sendiri dari beli...klu beli , ada ke dpt camni punya mewah accessories dia tu??
ini satu kejutan! apa guna ada kitchen cabinet mahal2 klu takmo msk... ekekekkkk
ReplyDeleteafne : ni bukan ke rugi tak ke dapor ...tapi sakit hati selalu kena tipu ngan peniaga...buat sendiri lagi baik .
ReplyDelete