lepas siapkan makan utk lunch , angin rajin tgh ada , terus aje buat apam gula hangus...saja-saja utk bebudak tu makan kat tadika nanti . ni first time ever aku buat , so ada kekurangan sikit pada rasa dan olahan persembahan apam tu...tak apa..nanti aku asah lagi skill .walau apa-apa pun , mmg lembut giler apam aku ni...hehehehe...
nakkan resepi??? aku amik kat internet aje..mmg senang giler arr..
RESEPINYA :
1 cawan gula pasir - buat gula hangus
1/2 air - buat gula hangus
1cawan minyak
2 biji telur ayam
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar margerin
1 1/ 2 tepung gandum
1sudu teh bikarbonat
memula , buat gula hangus dulu...sejukkan dan letak tepi..
masukkan telur , myk ,susu pekat dan margerin dlm blender atau mixer...kasi campur dan sebatikan..kemudian , masukkan gula hangus tadi dan mixer sekali lagi....pas tu , masukkan tepung dan bikarbonat...mixer kesemuanya dan dah siap...
sebelum tu , panaskan pengukus dan masukan adunan dlm bekas comel-comel yg dah siap korang oleskan ngan myk atau margerin supaya tak lekat time nak keluarkan dari acuan nanti..tak payah penuh ,nanti membuak-buak tingginya...kukus la selama 45minit...
dah siap!!!! mudahkan???
dlm periuk kukus...
see...dah membuak-buak tingginya..
siap!!!
wahhh blh kipopes ni! apa kata ko poskan seploh ketul utk testimoni hehe
ReplyDeletesalam..suka tgk apom gula hangus... sempoi..tapi sedap
ReplyDeleteafne: aku poskan acuan ajela...heheheh
ReplyDeleteAzumaya : salam perkenalan ..
sedap dan nak buatnya pun senang aje..