Saturday, September 22, 2012

APAM GULA HANGUS

janji ditepati...hehehehe...disebabkan time jamuan raya kat tadika adam ari tu , aku tak boleh nak buat apa-apa , maka hari senin (cuti umum ) hari tu , aku siapkan juga apa yg dah terniat dlm hati ari tu...

lepas siapkan makan utk lunch , angin rajin tgh ada  , terus aje buat apam gula hangus...saja-saja utk bebudak tu makan kat tadika  nanti  . ni first time ever aku buat , so ada kekurangan sikit pada rasa dan olahan persembahan apam tu...tak apa..nanti aku asah lagi skill .walau apa-apa pun , mmg lembut giler apam aku ni...hehehehe...

nakkan resepi??? aku amik kat internet aje..mmg senang giler arr..

RESEPINYA :

1 cawan gula pasir - buat gula hangus
1/2 air - buat gula hangus

1cawan minyak
2 biji telur ayam
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar margerin
1 1/ 2 tepung gandum
1sudu teh bikarbonat

memula  , buat gula hangus dulu...sejukkan dan letak tepi..
 masukkan telur , myk ,susu pekat dan  margerin dlm blender atau mixer...kasi campur dan sebatikan..kemudian , masukkan gula hangus tadi dan mixer sekali lagi....pas tu , masukkan tepung dan bikarbonat...mixer kesemuanya dan dah siap...
 sebelum tu , panaskan pengukus dan masukan adunan dlm bekas comel-comel yg dah siap korang oleskan ngan myk atau margerin supaya tak lekat time nak keluarkan dari acuan nanti..tak payah penuh ,nanti membuak-buak tingginya...kukus la selama 45minit...

dah siap!!!! mudahkan???

dlm periuk kukus...

see...dah membuak-buak tingginya..

 




 siap!!!

3 comments:

  1. wahhh blh kipopes ni! apa kata ko poskan seploh ketul utk testimoni hehe

    ReplyDelete
  2. salam..suka tgk apom gula hangus... sempoi..tapi sedap

    ReplyDelete
  3. afne: aku poskan acuan ajela...heheheh

    Azumaya : salam perkenalan ..
    sedap dan nak buatnya pun senang aje..

    ReplyDelete