Monday, March 4, 2013

ADAM DAN IKAN-IKANNYA

n3 minggu lepas...rajin bebenor la mamanya melayan karenah si anak . lepas jenjalan ke ioi mall puchong 
( yg ni , nanti aku story k )  , aku dan ana berdezup plak ke Axis Astrium ,di Pandan Indah . kat sini , kami nak ke kedai akuarium utk membelikan akuarium mini lagi comel utk adam . mujur jugak la si abahnya dpt  BR1M , dpt la seketul akuarium yg kecil molek .

tang rega tu idak la mahal sgt pun  , cuma RM169.00 aje  dpt la sebijik akuarium kecil dan comel dan disertakan bersama lampu , motor utk oksigen  dan juga lanskap ( pasir , tumbuhan dan rumah batu )  ,  ikan gapi 3 ekor  , pencedok 4 ketol ,sebotol air anti klorin dan juga vitamin utk ikan-ikan tu .  pada aku  , sgt berbaloi-baloi coz harga bawah RM200.00 dpt bermacam barang .

sampai rumah  , terus la dgn keje-keje pemasangan akuarium . lepas pasang , budak ni punya la happy tgk ikan-ikan dia berenang...






klu boleh nak masuk dlm akuarium tu..

comel aje bila terletak  sederet ngan hiasan yg lain..

bila tiba hujung bulan atau air dlm akuarium tu dah kotor , tiba masa utk bersihkannya plak...haih..time tu , pengorbanan mama adam jugak la main peranan , tapi mujur juga  , sekarang kerja-kerja pembersihan aquarium bertambah senang , cuma gosok cermin akuarium dgn berus pas tu sedut air kotor dgn pam syphon spt dibawah .

yg ni aku beli kat kedai DIY di Axis Astrium aje...murah lak tu cuma RM2.80 aje berbanding dgn kedai akuarium tu offer iaitu RM17.00 seketul...see , berapa banyak bezanya kan??? dgn menggunakan pam ni , tak payah la bersusah payah nak tunggangkan akuarium tu...just pam dan air kotor akan keluar....apa-apa pun , sila tgk la pic kat bawah tu ...senangkan ??


sila tgk ye , camana pump syphon ni beroperasi time bersihkan akuarium yg kotor..

tmpt nak sedut air kotor....ada lubang-lubang kecik , confirm batu-batu tak masuk ..

4 comments :

Emilia said...

comel akuarium pandai adam n mama adam pilih...

Makrilh Makrih said...

Ktne nk cari pam ni

rosnita zulkifli said...

hai makrilh makrih ,

saya beli pam ni kat kedai D.I.Y di axis astrium di pandan indah..sgt murah klu nak dibandingkan di kedai ikan

Anonymous said...

axis atrium level bpe yer ?? ikan laga ade jual x disitu ??