Tuesday, August 14, 2012

BISKUT NESTUM

hai korang...hari ni aku nak show off hasil air tangan aku buat biskut.....dan ni keja ari ahad lepas...boring melanda dlm diri tambahan lagi , cam terliur tgk aktiviti tie buat biskut raya , aku pun terus gagahkan diri nak buat jugak...so , first time ever , aku masak-masak jugak dlm tahun 2012 ni...huhuhu..ye la . kita nikan org pompuan , naluri dan sifat pompuan tu ttp ada kan dlm diri...mmg itulah kelebihan wanita...walau macamana sekali pun tak mau buat ituini kat dapur , naluri tu ttp ada.....sama arr kes ngan aku ni...huhuhuh

k la...hari ahad yg terakhir nak sambut Syawal ni , aku merajinkan diri nak buat biskut nestum rangup ...resepinya.....mmg la aku tak ingat aku copy paste dari blog mana ??? aku kan rajin blog walking...mana -mana pic yang cantik dan resepi  yg senang , laju aje aku copy dan save dlm folder memasak . maka , empunya resepi pun aku dah lupa dah  , cuma ucapan terima kasih aje la kat mr google .

nak buat biskut nestum ni , modal aku cuma beli nestum original dlm packing aje...costly RM3.90..bahan yang lain , semua dah ada dlm peti ais....mmm....murahkan??? dan paling best , masa nak buat pun sekejap aje...adalah lebih kurang 2 jam , dah siap kesemuanya...haih!!! aku suka klu camni...hehehehe

korang layan pic aje la...utk sukatan  aku guna set sukatan spt dlm pic kat bawah...hah!! baru aku puashati ..tak ada arr rasa terkurang ke...terlebih ke....lagi satu , semua tu ,murah aje , boleh arr aku layan nak beli , klu lebih rm6.00 , tak koser dah aku ahhh....


dok sengeseorng menggentel bebola  , buat aku tension sikit ...maklum la tgn org tua...baru gentel sikit , dah cramp area tapak tangan...huhuhuh..tu yg ada kecik beso kecik beso rupanya...korang tgk aje ek , jgn komen lelebih!!!

pas gentel , campak dlm serbuk nestum , gaul lebih kurang letak atas tray , pastu penyek ngan garfu..pastu letak arr kismis sekolah adam..hehehehe

siap masuk dlm oven...

20minit , siap sudah satu tray...

first round , abis rentung biskut aku sbb salah setting api...sepatutnya letak api atas dan bawah (both) rugi-rugi..


second dan fourth trip , mmg menjadik cantekkkkk!!!

 
dapat sebalang...klu tak rentung tu , mesti penuh!!! apa-apa pun...mmg sedap k!! costly??? rm3.90 utk sepeket nestum dan RM1.00 utk kertas myk segulung...save duit aku RM21.10 kuikuikui

8 comments :

Kesuma Angsana said...

terbaik ni mudah & murah hehehe

Afne said...

dasar tgn tua hahahhaaa. tp nmpk la menarik. blh improve cari duit nk raya tahun dpn hehe

rossysweety said...

KA : ye la...mmg jimat duit buat sendiri...sedap lagi tu...hehhehe..puji diri sendiri..

Liessa said...

yang hangus tu yg sedap kak ros..hehe..

tie gadies said...

macam sedapp ni... kena cuba kat kg nant :)

rossysweety said...

Afne: kan aku dah remind...jgn kutuk lebih-lebih tau..

rossysweety said...

liessa: tak nak makan...mesti rasa pahit...dah selamat masuk dlm tong sampah..itupun dah berhari-hari dok dlm tipuware..tetiba , dah lemau , so dah boleh buang arr..( alasan )

rossysweety said...

Tie: cuba arr...sedap tau , cuma bentuk aje tak menarik..