Thursday, January 31, 2013

CUTI-CUTI LANGKAWI - PART 3

hari ke-3 ( Hari terakhir di langkawi )

hari ni adalah hari terakhir kami di langkawi , so hari ni jugak kena pulun ke tmpt-tmpt yg wajib kena pergi klu dah dtg ke bumi langkawi ni . mujur juga , cuaca pada hari tu adalah redup sahaja .

seawal pukul 9.00 pagi , kami dah bersiap utk keluar dari bilik..misi utama pagi itu adalah nak naik kereta cable . kena pergi awal , kalau tak nak kecewa tak dpt naik , mana la taukan...kot la org terlalu ramai ke....cuaca tak mengizinkan ke...hah...sapa yg kecewa nanti ??

time kami sampai , baru pukul 10pg , dan kami antara org yg terawal sampai di sini . tiket masuk  adalah RM30 dewasa dan kanak-kanak adalah RM20 utk bukan warganegara...kalau warganegara , cuma separuh dari harga sebenar , so klu dtg ke sini , jgn lupa bawak ic k baru dpt diskaun tu...kat sini kami spend hampir 2 jam menikmati permandangan indah dari atas puncak gunung Mat Cincang ..cuma aku sikit terkilan sbb tak dpt jenjalan atas jambatan yg panjang kat atas tu..rasanya cam dah tak ada dah...mana perginya ek???

bergambar kenangan di pintu masuk ke cable car

amboi!!! bukan seronok lagi tuan tanah

diorng ni pun seronok jugak..mak , ecah dan adam


kami cuma berdiri dan berjalan-jalan kat pelantar ini sahaja...mana perginya pelantar yg panjang tu??haih!! pelik arrr..


kat jambatan gantung yg terdpt di kwsan itu

ni aktiviti adam , ecah dan atoknya lepas turun dari cable car...bagi ribuan ikan-ikan dan 2 ekor itik yg comel ni makan...bukan main suka lagi diorg ni semua...makanan ikan boleh dibeli di stall yg berdekatan..sepeket hanya rm1.00 sahaja .

dari cable car , kami terus ke makam mahsuri pula...melawat kesan-kesan sejarah langkawi yg cukup terkenal tu . first dtg ke sini adam dah melalak tak nak masuk , dia kata rumah hantu...wei..mana ada hantu?? dah pujuk bagai , baru la dia nak masuk .itupun bermacam ragam dia buat...geram aku tgkan...bayaran masuk cuma Rm7.00 sahaja .kat sini , kami makan tengahari ...dah kul 1.00tgahari tapi makanan adalah sikit dan nak habis..kami makan aje la utk isi perut yg kosong . harga adalah sgt mahal k...

kat pintu masuk ke makam mahsuri...time ni adam dah takut dah tgk patung-patung ni...gasak la adam oi!!!


 ini adalah pokok kekabu..saja aje snap..kot la ada yg tak pernah tgkkan??

ini rumah Mahsuri..adam tak berani masuk , so dia duduk kat pangkin yg ada dibawah rumah tu aje..

cantik betul seni ukiran yg terdpat di sekeliling rumah ini..kagum aku melihatnya..kat tingkap itu adalah adik mahsuri yg bongsu..kekeke


cantikan??

bergambar kenangan disamping gambar mahsuri

ini adalah bahagian dapur dlm rumah tu..

dan siap menziarah kubur mahsuri , kami masuk dlm muzium mahsuri..kat dlm ni tak leh lama coz ecah dah menangis sbb takut...nak tak nak  , kami kena keluar jugak maklum la tmpt-tmpt camni , hanya bebudak aje yg boleh rasa atau melihat...apa-apa pun kami turuti aje la si ecah tu  , takut juga klu-klu dia mengingau waktu malam nanti..

lepas ni , plan nak beli myk gamat pula...disepanjang jalan nak ke makam mahsuri , kami dah terpandang papan iklan yg menjual minyak gamat dgn harga yg murah...cuma rm5.00 utk sedozen botol . harus kami terjah k...mencari-cari kedainya , last-last kami jumpa juga...kedai gamat Rojam namanya...kami borong 5 dozen myk gamat , 4 botol minyak rambut gamat  , sekotak kopi gamat dan 4 botol balm gamat...

ok ..selesai sudah , pencarian gamat utk souviner kengkawan nanti .

bertingkat-tingkat myk gamat..

misi terkahir adalah ke dataran helang...tmpt wajib klu ke langkawi , tak sah tau klu tak kesini. dari makam mahsuri , dgn berpandukan peta yg diberi masa amik kereta kat airport hari tu , kami jumpa juga. tapi yg paling aku panas hati adalah  , bila dah nampak replika burung helang tu , kami berpusing-pusing mencari tmpt parking kereta . wei...satu hape pun tak ada papan tanda...rasanya dalah 5x kami berlegar-legar hanya utk mencari pintu masuk utk parking . wei!!camana ni , katanya tmpt perlancongan , kena la banyakkan papan tanda utk memudahkan pelancong yg berkunjung .

pas jumpa parking haram , kami berjalan kaki sahaja ke dataran helang ni...tmptnya adalah dekat aje dgn jeti ferry di tengah-tengah Pekan Kuah...cuaca time ni adalah redup tapi bahang...lagi dekat ngan laut tu , lagi terasa bahangnya...kami berada di sini sekejap sahaja coz tak tahan dgn bahang matahari dan air laut yg berdekatan .sampaikan nak bukak mata pun cam pedih aje...pas snap pic , kami pergi ke tmpt jualan barangan souviner utk kengkawan adam pula , sambil tu memasing layan ais-krim dek kepanasan .

tuan tanah dah jejak kaki kat sini...bukti ni tau!!!

ecah pun sama dah jejak kaki..huhuhu
Selesai sudah melawat 4 tmpt yg wajib melawat ni , kami semua menuju ke bilik motel..memasing dah kepenatan dan kepanasan . masuk bilik , memasing-masing dah terbongkang kepenatan...spt biasa , mak , ecah dan lin dah terlelap kepenatan.tapi aku dan adam masih lagi terkebil-kebil..jam dah menunjukkan jam 6ptg . sambil baring-baring tu , aku terpandang dari tingkap ada payung terjun cam dekat aje dgn bilik motel . aku terus ajak adam ke pantai...mmg betul...setibanya di pantai , ramai pelancong tgh mandi manda dan ada aktiviti bot tarik payung terjun tu (parasailing) , jet ski dan banana boat..mmg happening la kat pantai ini tapi sayangnya aku tak bawak camera atau hp ...kat sini , kami cuma main air sahaja .

kul 7.00mlm , kami berdua beransur balik bilik....waaaaaaaaaa....esok dah nak balik kl dah.....nanti , mesti rindu kat suasana pantai cenang yg cantik dan tenang tu....mlm tu , kami jenjalan lagi kat area kedai-kedai di tepi pantai cenang utk makan malam...last makan-makan di sini.....

tunggu n3 last Cuti-cuti langkawi Part Akhir..

5 comments :

Afne said...

ye ke dh takde jambatan gantung tu? ko pegi top station x?

Liessa said...

wah mabeles..baca entry kak ros n dilla mcm i pun ikut bercuti..hihi..

tiap2 hari i tggu entry tau..

rosnita zulkifli said...

afne : pegi...rasanya diorg dah tutup coz nak turun kat situ kena lalu bawah rimbunan pokok ..klu open pun , aku bawak budak kecik , susah sikit arr nak pi situ...kang ada yg mengingau mlm kang

rosnita zulkifli said...

Liessa : sikit aje postnya tu...teruskan membaca sambil klik iklan..hehehhe

Afne said...

wehhh mmg kena lalu hutan kecik tu. tu yg penat gila kaki dukung bdk2. tp dh ada kt atas jambatan gantung tu dia punya kepuasan mmg 100% la :)