Friday, November 15, 2013

PERCUTIAN SINGKAT - PERLIS INDRA KAYANGAN PART 2

Sambung lagi..

sampai di bilik Homestay , aku  , adam dan Tie mmg dah tak tido dah..maklum la dah nak dekat kul 7pg dah..kami semua bersiap-siap utk ke Langkawi hari sabtu tu . Kami nak pergi balik hari aje  , maksudnya , pegi pagi  , balik ptg . sebelum ke Langkawi  , singgah ke rumah Tie utk bersarapan pagi dan bersalaman dgn keluarganya .

Selesai bersarapan ringkas lagi sedap di rumah Tie , kami semua menuju ke Jeti Ferry di Kuala Perlis . nasib baik area Perlis ni kecik aje ,so perjalanan antara satu tmpt adalah sgt dekat dan tiada kesesakan lalulintas ,  kami sampai di Jeti Ferry Kuala Perlis dlm kul 9.30pg . Lepas parking kereta , terus book tiket ke Langkawi , even ramai org di Jeti  , kami cuma menunggu next fery lebih kurang sejam aje.

k la layan gambar yg banyak ni ye..


disebabkan kami sampai waktu subuh , mmg tak perasan lansung papan tanda homestay kami ni...bile dah siang baru la boleh amik pic.

ni pun permandangan yg cantik dibelakang homestay kami . ada sawah padi terbentang luas .mmg cantik sangat..pic ni amik dari dapor aje . tak sangka plak kami tido atas bendang rupanya..

sarapan pagi kami di rumah keluarga Tie . mmg sedap tau sambal nasi lemak mak saudara Tie buat . jemput-jemput pisang  , air tangan mak Tie , mmg sedap..terasa pisangnya , kami bawa bekal ke Langkawi tau...sila la percaya k

Ini pic kami di Jeti Ferry di Kuala Perlis .. seronok nak naik feri ke Langkawi .

ni tiket ferry , harga dah naik k! .tambang dewasa adalah RM18.00 dan utk kanak-kanak pula RM13.00

ini ferry yg kami naik..mmg cantik dan besar  ferry ni . dok dlm tu pun dah sejuk . aircond kuat tau .

kami sedang beratur utk masuk dlm perut ferry..

muka seronok terpancar di muka memasing...

dlm 45minit..kami dah pun sampai di jeti langkawi..sepanjang perjalanan , aku dan adam tertido , mungkin penat kami sepanjang perjalanan dlm bas masih belum hilang lagi kot ?dpt pulak  , kerusi yg empuk dan aircond yg sejuk  , mmg sedap la kami tido .huhuhu

sampai sudah di Langakawi...weiiiii ...diam tak diam , dah 3x aku jejakkan kaki di tanah Langkawi tu...arghhhh...dah tak mau pergi lagi dah!!! ye ke tu??? jgn poyos sgt cik Ros ! ( setiap kali pi langkawi mesti penuh bag dgn coklatkan ??? )

kalau dah namanya giler bergambar , klu boleh setiap langkah nak amik gambar..hohoho...
ni kami bergambar di hadapan kaunter tiket feri di Langakwi . sampai di sini , kami terus book tiket balik semula ke Kuala Perlis . tiket balik kami adalah utk trip terakhir ptg tu iaitu kul 7mlm .

sementara menunggu kereta sewa kami sampai , bergambar lagi la kejanya....pada hari tu , kami guna kereta myvi sahaja  .

lepas dpt kereta , kami singgah mkn utk mkn tengahari , pastu terus ke Kedai Haji Ismail Group utk beli coklat .wei....rambang mata tgk coklat ni..HIG ni  tmpt wajib kalau ke Langkawi tau . klu tak singgah sini , maka tak complete la trip korang ke Langkawi . kena repeat pergi lagi .

lepas shopping , kami singgah ke Pantai Chenang plak . kali ni aku bawa diorg pergi ke belakang CD Motel utk menikmati pantai chenang yg aku pernah pergi sebelum ni . korang boleh refer kat sini ye , klu korang nak tau lebih banyak info mengenai kawasan ni .cuaca mmg sgt panas k...mmg boleh hitam klu duduk lama kat tepi pantai ni , maklum la time tu baru kul 3.30 ptg .

dek cuaca yg panas , kami sejukkan badan dlm Plaza Langkawi . sambil rehatkan badan , kami makan wafer dan aiskrim..seronok la adam dpt mkanan kegemaran dia tu

time petang , kami menuju ke dataran helang ...nak amik gambar sebagai kenang-kenangan .Tempat wajib jugak yg kena singgah sebagai bukti korang dah jejak kaki di Langkawi .

berehat sebentar di tepi dataran helang sambil ambil angin petang dan menikmati permandangan di sekitar jeti . lepas puas hirup angin ptg  , kami menuju semula ke kawasan jeti utk balik semula ke Kuala Perlis .

DINNER

Kami sampai di Kuala Perlis kul 8.00 mlm , dari jeti  kami terus pi mkn malam plak . kali ni Suhaizal ( tunang Tie ) belanja kami makan ikan bakar...kami masuk restoran apa tah...mmg penuh meja kami dgn makanan pada mlm tu..paling best adalah sotong goreng tepungnya...mmg sedap k


sotong goreng tepung

udang masak masam manis

ikan bakar

selepas kekenyangan , kami terus balik ke Homestay..penat dan lengguh kaki ni tau . apa - apa pun , selamat sudah kami berjalan-jalan seharian di Pulau Langkawi.

k la , sebelum tamat sessi part 2 , jom tgk apa yg aku borong di Pulau Langkawi tu...

akhirnya , wish list nak miliki perfume Burberry Classic yg di idam dah tertunai . fuh...lega sudah!!

Fridge Magnet udang galah versi ibu dan anak kepunyaan adam..

coklat -coklat yg diborong di HIG..aku tekad tak nak beli banyak-banyak . beli apa yg sedap aje

adam suka makan sotong kering ni . belikan sepeket besar utk dia

minyak gamat

ni pun adam punya jugak...coklat MnM , siap ada kipas lagi tu

coklat kegemaran aku...sampai kl , semuanya cair...adoiiii

coklat pilihan adam...comel aje

NEXT  - PART 3 
WANG KELIAN DAN GUA KELAM

6 comments :

Afne said...

amboi kenduri coklat le korg hehe... bila la aku nk gi langkawi lg agaknya!

rosnita zulkifli said...

tak kenduri sangat pun...bwk duit ciput aje..boleh aje klu ko n family nak pergi..ko kan kaya..

nyatie gadies said...

thanks kak ros dtg melawat.. nnti mai lagi yer :)

rosnita zulkifli said...

tie ,

terima kasih jugak atas layanan yg superb masa kami kat sana...kros tak dpt dtg pada majlis perkahwinan nanti , harap percutian kros dan adam ni sebgi pengganti .

nyatie gadies said...

tak per. tie paham. cukup la kalau kak ros ingat tie kat sini. thanks tau datang :) even sekejap, tapi best kann

rosnita zulkifli said...

tie ..

mmg best pi perlis jumpa ko ..next time nak dtg lagi , boleh?